niedziela, 19 sierpnia 2012

Wołowina po tajsku z makaronem ryżowym

Uwielbiam aromatyczną i pikantną kuchnie tajską. To danie jest na prawdę pyszne, a na dodatek jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.



Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego,
Cukinia,
2 papryki (czerwona i żółta),
2 puszki pędów bambusa,
Grzybki mun (ok. 25 g),
kilka ząbków czosnku,
2-3 łyżki mleka kokosowego,
Czerwona pasta curry,
Kilka łyżek sosu sojowego,
Opakowanie makaronu ryżowego.


Wykonanie:
1. Mięso kroję (w poprzek włókien!) w paseczki i wrzucam do miski. Dodaję ok. 3 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek mleka kokosowego, 3 ząbki czosnku i 2 płaskie łyżeczki pasty curry (można dodać więcej lub mniej - w zależności od tego jak bardzo pikantne ma być danie). Odstawiamy na chwilę do lodówki (polecam marynować mięso przez noc - mięso będzie wówczas na prawdę aromatyczne).
2. Paprykę i cukinię kroję w paski i smażę na woku aż zmięknie.
3. Dodaję pokrojone w paseczki pędy bambusa i grzyby mun (które wcześniej wymoczyłam w gorącej wodzie).
4. Przekładam warzywa do miski, teraz będę smażyć mięso, wrzucając je partiami do woka (chodzi o to, by każdy kawałek był dokładnie usmażony).
5. Kiedy mięso jest już gotowe dodaję warzywa i smażę jeszcze wszystko kilka minut.
6. Podaję z makaronem ryżowym lub ryżem.



Smacznego!


5 komentarzy: