Bajecznie kolorowa, słodka bomba witaminowa. Dla lepszego efektu na wierzch można jeszcze wylać galaretkę, ja jednak zdecydowanie wolę wersję bez.
Kruchy spód:
• 200 g mąki
• 2 - 3 łyżki cukru pudru
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego
1. Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło wkładam do miski, miksuję aż z ciasta zrobią się okruszki.
2. Dodaję jajo oraz wanilię i jeszcze chwilę miksuję aż skłądniki zaczną się łączyć.
3. Z ciasta lepię kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1/2 godziny.
4. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Rozwałkowuję ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm.
5. Zawijam ciasto na wałek i przenoszę je do formy o średnicy około 24 cm. Ciastem wykładam dno i boki formy. Przycinam wystające brzegi ciasta.
6.Spód tarty dokładnie dziurkuję widelcem i wstawiam ją do lodówki na 1/2 godziny.
7. Przykrywam tartę papierem do pieczenia, obciążam ziarnkami ryżu. Piekę przez 15 minut.
8. Zdejmuję papier i pozostawiając część obciążenia, piekę tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Studzę w formie.
Masa:
• opakowanie budyniu
• dowolne owoce sezonowe
• mleko
1. Budyń przygotowuję według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Smaruję tartę lekko ostudzonym budyniem i układam na niej owoce.
3. Można dodatkowo zalać tartę galaretką.
Smacznego! :)
Zakochałam się w tym cieście, po południu je zrobię, koniecznie !
OdpowiedzUsuńja też takie upiekę. :)
OdpowiedzUsuń