środa, 15 sierpnia 2012

Zdrowa tortilla z kurczakiem


Lubię sytuacje jasne - tak w życiu, jak i na talerzu. "Jesteś tym, co jesz" - głosi Gillian McKeith, a ja idąc tym tropem zamiast "bycia hamburgerem" wybieram mniejsze zło. W KFC nosi ono nazwę twistera, w McDonald's McWrapa, w moim przypadku to po prostu delikatnie zmodyfikowana tortilla, której składniki mogę dowolnie komponować w zależności od limitu kalorycznego i  kaprysów moich kubków smakowych.




1. Placek pszenny:
składniki (na 4 duże lub 6 małych placków): 300g mąki, 150 ml wody, łyżeczka soli, łyżka oleju.

wykonanie: 
- do mąki dodajemy sól, mieszamy,
- stopniowo zaczynamy łączyć mąkę z wodą, cały czas wyrabiając ręcznie.
- gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na stolnicy na bardzo cienkie plastry; "obkrawamy" np. od talerza, aby nadać plackom okrągły kształt.
- smażymy na dużej patelni odlewając nadmiar tłuszczu po jego rozgrzaniu (patelnia ma być jedynie nasmarowana tłuszczem).

To przepis uniwersalny - pasuje do tortilli, burrito i wszelkiego typu naleśników na "słono".

2. Nadzienie:

składniki: pół piersi z kurczaka, mąka, sól, pieprz, czosnek w przyprawie, papryka ostra, pieprz cayenne, mleko, 2 pomidory, mix sałat, majonez lub sos czosnkowy - kilka łyżek.

wykonanie:- na talerzyk wysypujemy mąkę i kolejno: czosnek, paprykę, pieprz i sól. zalewamy mlekiem.
"Roztrzepujemy" widelcem aż do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
-pokrojonego w paseczki kurczaka obtaczamy w panierce i smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru.
- z pomidorów zdejmuję skórkę, usuwam gniazda, kroję w kostkę i mieszam z sałatą (użyłam gotowej mieszanki sklepowej)
- na środku każdego z placków układam kolejno: sałatę, mięso i "kapkę" majonezu lub sosu czosnkowego. Zawijam dolną część placków w folię aluminiową - będą się lepiej "trzymać".
I gotowe! :)







2 komentarze: