Miało być smacznie, łatwo, szybko i bez ,,sterty garów". Odpowiedzią na takie "zamówienie"
jest leczo - potrawa rodem z Węgier, której wykonanie absolutnie nikomu nie powinno sprawić
problemów. Polecam wszystkim matkom polkom, kobietom pracującym i mężczyznom gotującym ;)
problemów. Polecam wszystkim matkom polkom, kobietom pracującym i mężczyznom gotującym ;)
Składniki:
2 cukinie,
4 papryki (2 czerwone i 2 żółte),
2 duże cebule,
0,5 kg kiełbasy,
1 papryczka chilli,
5 dojrzałych pomidorów pomidorów,
kostka rosołowa,
przyprawy: liść laurowy, papryka słodka, pieprz, sól, sczypta cukru, majeranek.
Wykonanie:
1. W dużym garnku gotuję 0,5 l wody wraz z kostką rosołową.
2. Dorzucam pokrojone w kostkę cukinie i papryki.
3. Na patelni rozgrzewam tłuszcz (najlepiej masło), podsmażam na niej cebulkę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę, doprawiam do smaku.
4. Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i wrzucam do garnka, w którym gotują się pozostałe warzywa. Dodaję też kiełbasę wraz z cebulką.
5. Doprawiam według własnego uznania i gotuję jeszcze ok 20 min. aż warzywa zmiękną.
Dobra rada:
Jeśli przesadziliśmy z ilością wody i danie jest za rzadkie możemy je zagęścić mąką.
W odwrotnym przypadku dolewamy troszkę wody lub przecieru pomidorowego.
proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuń