niedziela, 12 sierpnia 2012

Kremówka papieska pod kołderką wiśniową

Tak, tak, wiem, że w którymś z pierwszych postów napisałam, że nie przepadam za słodyczami.
Od razu więc usprawiedliwię się, że ciasto powstało ze względu na wizytę gości, którzy wielbią 
wszystko, co słodkie. Przepis pochodzi od mojej szwagierki, będącej moim absolutnym guru, 
jeśli chodzi o pieczenie ciast. Gosiu pozdrawiam! ;)



Składniki:

30 dag mąki krupczatki, 30 dag margaryny, 1/3 szklanki wody, łyżka octu, po 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 5 jajek, 6 łyżek cukru, duży karton mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, konfitura z wiśni (tylko taka na prawdę dobrej jakości!), cukier puder do posypania (jeśli nie dekorujemy konfiturą).



Wykonanie:
1. Ciasto:
- mąkę i margarynę rozrabiam na stolnicy, dodaję wodę z octem i dokładnie mieszam,
- ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję na cienkie "plastry" (trzeba się trochę napracować:P),
- piekę pół godziny w oddzielnych  formach w temp ok. 180 stopni.
2. Przygotowuję masę budyniową:
- mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam przez sitko,
- 3 żółtka ucieram z 5 łyżkami cukru i torebką cukru waniliowego,
- dodaję 3/4 szklanki mleka, dokładnie mieszam i dodaję stopniowo mąki,
- pozostałe mleko zagotowuję, dodaję do niego powoli żółtka z mąką, cukrem i mlekiem, trzymam na ogniu jeszcze chwilkę,
- 2 żółtka mieszam z odrobiną mleka i dodaję do ugotowanego budyniu,
- białka z 2 jaj ubijam na sztywno ze szczyptą soli (sól sprawia, że piana szybciej się ubija) i łyżką cukru, dodaję ten "mix" do ostudzonej masy budyniowej,
- odstawiam na kwadrans.
3. Układanie ciasta:
- jeden z kawałków ciasta pozostawiam w brytfance. Smaruję go kremem, starając się by rozprowadzić go równomiernie, 
- przykrywam drugim kawałkiem ciasta i delikatnie dociskam.
- na koniec wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ja jednak polecam wspomnianą kołderkę wiśniową.
Jeśli zakupimy konfiturę dobrej jakości, w której będą całe kawałki wiśni, ciasto otrzyma nie tylko
 "świetny look", ale i  zyska na smaku. Kwaskowaty smak wiśni niweluje słodycz kremu 

budyniowego i taka kremówka jest wówczas do - sko - na - ła !


4 komentarze: