sobota, 4 sierpnia 2012

Papryka faszerowana serem feta

Smaczne i niskokaloryczne danie, idealne dla wegetarian i osób będących na diecie.
Proponuję podawać z ciepłym pieczywem.


Składniki:
2 duże papryki czerwone,
Opakowanie sera feta,
Pęczek szczypiorku,
2 duże pomidory,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
około 100g kaszy kuskus,
przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia, oregano.

Wykonanie:
1. Odkrawam główkę papryki, warzywa oczyszczam z gniazd nasiennych, smaruję z wierzchu oliwą
i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 20 min.
2. Przygotowuję farsz:
- kaszę kuskus zalewam posolonym wrzątkiem i czekam aż spęcznieje,
- ser feta kroję w kostkę, szczypiorek siekam i dodaję do kaszy,
- pomidory parzę wrzątkiem, ściągam z nich skórkę, kroję na ćwiartki i podsmażam na patelni przyprawiając solą, pieprzem, bazylią oraz oregano.
- szklę na złoto cebulkę oraz delikatnie podsmażam czosnek.
- wszystkie składniki mieszam ze sobą, doprawiając do smaku.
3. Paprykę wypełniam farszem i piekę jeszcze około 20 min.

:)

4 komentarze:

  1. Pysznaaaa... ta papryka nadziewana fetą,dobrze że kupiłam w Lidlu sporo papryki to będę mogła przygotować podobne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I know this web site offers quality depending content and additional material, is there any other web
    page which offers these information in quality?


    Here is my website :: best dental plans

    OdpowiedzUsuń
  3. Landscaping Tips What Mulch To Use For Trees Deciding If You Should Buy Topsoil Or Stick With What You Have Now

    Feel free to visit my web-site http://asdm.in/index.php?do=/profile-25561/info

    OdpowiedzUsuń