piątek, 27 lipca 2012

Sałatka z kuskusem a la Maroko

Moja wariacja na temat kuchni marokańskiej. Szybkie danie, które smakuje wyśmienicie w wersjach "na ciepło" i "na zimno". Jest nie tylko pyszne, ale i niskokaloryczne!


Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka,
Kostka rosołowa,
Pół opakowania kaszy kuskus,
Kostka sera feta,
Pół puszki ananasa w syropie,
Pomidorki koktajlowe,
4 łyżeczki przyprawy marokańskiej (lub jej ,,domowa" wersja przyrządzona z: papryki słodkiej oraz chili, kminu, kolendry, imbiru, kurkumy, cynamonu, kardamonu, soli i pieprzu),
100 g rodzynek.

Przygotowanie:
1. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wysypujemy na nią przyprawę.
3. Fileta kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu i dokładnie rozprowadzamy w mieszance przypraw.
4. Kaszę kuskus zalewamy bulionem i czekamy  5 min aż spęcznieje.
5. Do salaterki wkładamy pokrojony ser feta, kawałki ananasa, kaszę kuskus, odsączone rodzynki oraz usmażonego kurczaka - mieszamy by połączyć składniki.
6. Pomidorki koktajlowe wykorzystujemy do dekoracji lub kroimy na mniejsze części i łączymy z sałatką.

Osobom lubiącym wyraziste smaki i pikantne potrawy proponuję dodać jeszcze czerwoną paprykę lub papryczkę chili :)

Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda ;)

4 komentarze:

  1. No no.... apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastąpiłabym kaszkę ryżem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też byłoby pysznie :) Moja siostra robi podobną sałatkę z ryżem i majonezem, za to bez rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałem ten przepis i moja żona wraz z dziećmi jest zachwycona !! Z pewnością przepis ten pozostanie w naszym menu na dłużej. :)
    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne, kulinarne posty. :)!!

    OdpowiedzUsuń