Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka,
Kostka rosołowa,
Pół opakowania kaszy kuskus,
Kostka sera feta,
Pół puszki ananasa w syropie,
Pomidorki koktajlowe,
4 łyżeczki przyprawy marokańskiej (lub jej ,,domowa" wersja przyrządzona z: papryki słodkiej oraz chili, kminu, kolendry, imbiru, kurkumy, cynamonu, kardamonu, soli i pieprzu),
100 g rodzynek.
Przygotowanie:
1. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wysypujemy na nią przyprawę.
3. Fileta kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu i dokładnie rozprowadzamy w mieszance przypraw.
4. Kaszę kuskus zalewamy bulionem i czekamy 5 min aż spęcznieje.
5. Do salaterki wkładamy pokrojony ser feta, kawałki ananasa, kaszę kuskus, odsączone rodzynki oraz usmażonego kurczaka - mieszamy by połączyć składniki.
6. Pomidorki koktajlowe wykorzystujemy do dekoracji lub kroimy na mniejsze części i łączymy z sałatką.
Osobom lubiącym wyraziste smaki i pikantne potrawy proponuję dodać jeszcze czerwoną paprykę lub papryczkę chili :)
Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda ;) |
No no.... apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńZastąpiłabym kaszkę ryżem;)
OdpowiedzUsuńTeż byłoby pysznie :) Moja siostra robi podobną sałatkę z ryżem i majonezem, za to bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałem ten przepis i moja żona wraz z dziećmi jest zachwycona !! Z pewnością przepis ten pozostanie w naszym menu na dłużej. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne, kulinarne posty. :)!!