sobota, 28 lipca 2012

Naleśniki z serem i owocami


Składniki:
ciasto: 
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody gazowanej (dzięki niej ciasto będzie puszyste),
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru waniliowego.
nadzienie:
450 g twarogu,
łyżeczka cynamonu,
2-3 łyżeczki cukru waniliowego,
kilka łyżeczek śmietany (jeśli masa będzie zbyt sucha),
2 żółtka,
200 g dowolnych owoców (ja użyłam borówek amerykańskich)


Wykonanie:
1. Przygotowuję ciasto: w dużym naczyniu łączę składniki na ciasto, mieszam mikserem lub trzepaczką. Odstawiam do lodówki na ok 30 min.
2. Jaja wyparzam, oddzielam żółtka od białek.
3. Składniki na masę mieszam w miseczce, doprawiam do smaku.
4. Naleśniki smażę z dwóch stron na patelni wysmarowanej tłuszczem (polecam specjalne patelnie do naleśników).
5. Usmażone placki napełniam nadzieniem i składam w trójkąty, podsmażam dodatkowo tuż przed podaniem.
6. Dekoruję kleksem śmietany i owocami.
(doskonałe będą również z truskawkami i malinami)

2 komentarze:

  1. A może by tak szczegółowo opisać robienie ciasta :)?
    To bardzo ważny proces! Ja mieszam wodę, mleko i jajka, a następnie stopniowo dodaję mąki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodam, że na szklankę mleka i szklankę wody dodaję 2 szklanki maki i 3 jajka. :) Ale to już mój przepis na ciasto... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto robię bardzo podobnie, z tym, że dodatkowo "doprawiam" je cukrem waniliowym oraz solą, aby miało dobry smak (jeśli robię naleśniki "na słono" nie dodaję cukru). Zawsze używam trzepaczki, zaobserwowałam, że naleśniki wychodzą smaczniejsze, kiedy zrezygnuję z miksera. No i co ważne - odstawiam ciasto na ok. pół godziny do lodówki, żeby "doszło". No i to właściwie tyle! :)

    OdpowiedzUsuń