środa, 25 lipca 2012

Grillowany łosoś z nutką pomarańczy i sosem musztardowym

Potrzebne składniki:
2-3 dzwonki z łososia
przyprawa do ryb
2-3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka tartego imbiru
Po 2 łyżeczki curry, papryki słodkiej i  kurkumy
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/3 szklanki miodu
Musztarda sarepska
Śmietanka do zup i sosów 18%


 Sposób wykonania:
1. Łososia posypuję z obu stron przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki, w tym czasię przygotowuję marynatę.
2. Sos sojowy, sok pomarańczowy, miód, wszystkie przyprawy oraz kilka łyżek musztardy mieszam ze sobą w sporej misce - to będzie marynata, do której na kilka godzin wrzucimy łososia.
3.  Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni.
4. Łososia dokładnie odsączam z marynaty i osuszam ręcznikiem papierowym.
5. Układam na tacce do grillowania na wyższym poziomie piekarnika. Grilluję ok. 30 minut (idealnie wypieczony łosoś ma chrupiącą skórkę i jest przyrumieniony z zewnątrz, ale w środku jest jeszcze delikatnie surowy).
6. Kiedy ryba jest w piekarniku przygotowuję sos:
Do marynaty z ryby dodaję śmietankę 18% i dokładnie mieszam. Sos przelewam do sosjerki i polewam
nim kawałek upieczonej ryby.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz