środa, 25 lipca 2012

Babeczki z kremem i owocami na kruchym cieście kakaowym

Malutkie, urocze, słodkie, ale nie przesłodzone. Idealne do kawy. Można wykorzystać do nich dowolne owoce. Ich wykonanie jest bardziej skomplikowane niż upieczenie ciasta, ale warto, bo babeczki są niezwykle efektowne.

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki kakao (pominięcie tego składniku sprawi, że ciasto będzie mieć jasny kolor)
200 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka

Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem przygotowanym z powyższych składników. Wykładamy pergaminem i posypujemy surowym ryżem lub kaszą - to będzie obciążenie dla ciasta. Chodzi nam o to, aby nie wyrosło.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.

Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
4 łyżki cukru,
400 ml mleka,
200 ml śmietany kremówki,
120 g masła,
2 łyżki cukru pudru

Budyń rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, ale zmniejszamy liczbę mleka do 400 ml. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń, stale mieszając.  Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę i łączymy z budyniem.
Babeczki wypełniamy kremem i dekorujemy owocami.
Gotowe! :)


4 komentarze:

  1. A czy ciasta w foremkach nie nalezaloby przykryc pergaminem i wypelnic surowym ryzem albo kasza, zeby nie wyroslo :)?
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tak też należy zrobić, z rozpędu pominęłam ten punkt.
      Zaraz uzupełnię to w swoim przepisie. Dziękuję za uwagę ;)

      Usuń
  2. Babeczka wyśmienita! Wygląda jak z porządnej cukierni..;)

    OdpowiedzUsuń