poniedziałek, 3 września 2012

Krem brokułowo - szpinakowy z mlekiem kokosowym

Uwielbiam gęste zupy- kremy. I uwielbiam mleko kokosowe, które jest ostatnio hitem nr 1 w mojej kuchni. Zupy nim zagęszczane smakują tak, że... Z resztą sami musicie spróbować! ;)


Składniki:
- 2 duże brokuły,
- 200 g szpinaku,
- duża cebula,
- pół główki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- odrobina masła,
- kotka rosołowa,
- przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól
- kilka łyżek mleka kokosowego

Wykonanie:
1. W garnku o grubym dnie roztapiam masło i smażę na nim liść laurowy (taki zabieg doskonale uwalnia jego   aromat).
2. Cebulę i czosnek siekam i chwilę podsmażam na maśle.
3. Dodaję pokrojone warzywa i zalewam je wodą, tak, by delikatnie je przykryła.
4. Dodaję kostkę rosołową i przyprawy.
5. Gotuję około 30 min na średnim ogniu.
6. Zupę miksuję blenderem do uzyskania konsystencji kremu, dodaję mleko kokosowe i mieszam.
7. Podaję z grzankami i kleksem mleka kokosowego.


9 komentarzy:

  1. Brokuły! trafiłaś w 10 jeśli chodzi o rozkosz mojego podniebienia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo co za połączenie !!:) Musi być pyszneee !!:) Koniecznie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie tez dzisiaj były brokuły! pysznie wygląda!
    zapraszam na mojego bloga www.duzosole.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor! Uwielbiam zupy kremy, są sycące i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe rozwiązanie z tym mleczkiem kokosowym, pysznie się zapowiada taki krem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie, mleko kokosowe jest nieocenione :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też jestem fanką kremowych zup :)))

    OdpowiedzUsuń