Składniki:
- 2 duże brokuły,
- 200 g szpinaku,
- duża cebula,
- pół główki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- odrobina masła,
- kotka rosołowa,
- przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól
- kilka łyżek mleka kokosowego
Wykonanie:
1. W garnku o grubym dnie roztapiam masło i smażę na nim liść laurowy (taki zabieg doskonale uwalnia jego aromat).
2. Cebulę i czosnek siekam i chwilę podsmażam na maśle.
3. Dodaję pokrojone warzywa i zalewam je wodą, tak, by delikatnie je przykryła.
4. Dodaję kostkę rosołową i przyprawy.
5. Gotuję około 30 min na średnim ogniu.
6. Zupę miksuję blenderem do uzyskania konsystencji kremu, dodaję mleko kokosowe i mieszam.
7. Podaję z grzankami i kleksem mleka kokosowego.
Brokuły! trafiłaś w 10 jeśli chodzi o rozkosz mojego podniebienia! ;)
OdpowiedzUsuńooooo co za połączenie !!:) Musi być pyszneee !!:) Koniecznie do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńU mnie tez dzisiaj były brokuły! pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga www.duzosole.blogspot.com
Piękny kolor! Uwielbiam zupy kremy, są sycące i pyszne:)
OdpowiedzUsuńCiekawe rozwiązanie z tym mleczkiem kokosowym, pysznie się zapowiada taki krem:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, mleko kokosowe jest nieocenione :)
OdpowiedzUsuńteż jestem fanką kremowych zup :)))
OdpowiedzUsuń