wtorek, 25 września 2012

Quiche

Smaczny i banalnie prosty w wykonaniu quiche, czyli polski kisz, to nic innego jak ciasto francuskie
z dodatkami - jakimi? To już wyłącznie sprawa naszych kulinarnych upodobań. Quiche zaliczam do grona tzw. "potraw śmietnikowych", bo pomieści wszystko, co zalega nam bezużytecznie w lodówce, a uzupełnia się smakowo. :)



Czego potrzebujemy?
- ciasta francuskiego (używam gotowego, choć pewnie dostałabym za to po głowie od Magdy Gessler),
- foremek do pieczenia (zdecydowanie  większych niż te na babeczki)
dodatkowo składniki na farsz, w tej wersji są to:
- puszka tuńczyka,
- suszone pomidory,
- kapary,
- 2 jajka,
- kilka listków świeżej bazylii/pietruszki,
- przyprawy - sól, zielony pieprz, słodka papryka.

Wykonanie:
1. Foremki wylepiam ciatem francuskim, piekę w temperaturze 180 stopni przez około 10 min.
2. W tym czasie przygotowuję farsz: tuńczyka, kapary, pomidory i przyprawy mieszam z rozbełtanym jajkiem.
3. Wypełniam farszem podpieczone tarty, dekoruję listkami pietruszki i wkładam do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

Podaję ciepłe (nie gorące!).


1 komentarz: